Sağlık

2050’de 100 milyon hasta olacak! Bu hastalıktan korunmak için dikkatli olun!

Son araştırmalar, Alzheimer hastalığının, insanları yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde zihinsel işlevlerini kaybetme riskine sokan en yaygın bunama türü olduğunu göstermektedir.

Demans, farklı nedenlerle ortaya çıkan ve hafıza, dil, dikkat, taraf bulma gibi zihinsel becerilerin kaybına neden olan bir hastalıktır. Uzmanlar, Alzheimer hastalığına ek olarak, demansın diğer tedavi edilebilir nedenlerine işaret ediyor. Bunlar tiroid hastalığı, vitamin B12 eksikliği ve beyin tümörlerini içerir.

ALZHEIMER VE DEMENTASYON KOZMİK BİR HASTALIKTIR!

Demansın küresel bir sorun olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer ve diğer demanslar gibi demans türlerinin sayısında önemli bir artış beklendiğini vurguluyor. Gelişmekte olan ülkeleri de etkileyecek olan bu durum huzurevi gibi kurumlara olan ihtiyacı artırabilir ve önemli mali külfetler yaratabilir.

Demans daha çok 65 yaş üstü kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinirken, yeni tarama yöntemleri sayesinde semptomlarının bundan 15-20 yıl önce başlayabileceği de ortaya çıktı. Beyinde ve orta hücrelerde bozulmaya neden olan elementlerin ölçülmesi, hastalığın teşhisinde değerli bir adımdır. Hafıza kaybının özellikle başlangıçta Alzheimer hastalığında sık görülen bir semptom olduğu belirtilirken, zamanla diğer beyin bölgelerine yayılarak daha önemli sorunlara yol açabiliyor.

ALZHEIMER VE DEMENTASYON NEDENLERİ NELERDİR?

Demans ve Alzheimer hastalığının gelişmesine zemin hazırlayan birçok risk faktörü vardır. Yaş, genetik yatkınlık, cinsiyet ve ırk gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra sigara ve alkol tüketimi, obezite, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, kafa travmaları, depresyon ve düşük eğitim gibi değiştirilebilen faktörler de sağlığı etkileyebilir. hastalık riski.

ALZHEIMER VE DEMENTASYON TEDAVİSİ

Demans ve Alzheimer hastalığının tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri önerilmektedir. İlaç tedavisi dışında beyni aktif tutacak aktiviteler, akdeniz tipi beslenme, düzenli uyku, enfeksiyonlardan korunma, günde yarım saat yürüyüş, gereksiz ilaç ve elementlerden uzak durma, temiz hava ortamında yaşama ve dinlenme gibi sağlıklı yaşam önerileri Elektromanyetik alanlardan uzak tutulması, hastalıklardan korunma açısından da değerlidir. .

ALZHEIMER VE DEMENTASYON FARKI

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel işlevlerin giderek bozulması olarak kendini gösteren bir bunama türüdür. Demans ise daha sonraki dönemlerde çeşitli nedenlerle zihinsel işlevlerin kaybını ifade eden genel bir terimdir.

DEMANTASYON BELİRTİLERİ

  • Hafıza kaybı ve unutkanlık

  • Dil ve konuşma bozuklukları,

  • Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk

  • Tanıma yeteneğinde azalma

  • Yürütücü işlevlerde yetersizlik gibi sorunlar olabilir.


​ ​

ALZHEIMER BELİRTİLERİ

  • Hafıza kaybı ve konuşma bozuklukları,

  • Kelimeleri bulmada zorluk

  • Daha önce yapılabilecek aktiviteleri yapmakta güçlük çekme,

  • Nesneleri ve tanıdık insanları tanımada sorun

  • Bir şeyi kendiliğinden planlama ve üretmede güçlük,

  • Sosyal ve fonksiyonel aktivitelerde bozulma,

  • Kişilik ve davranış değişiklikleri.

Alzheimer hastalığı, diğer bunama türlerinin aksine, kalıcı ve kademeli bir bilişsel gerileme ile karakterizedir. Bu hastalık yavaş ilerliyor ve ne yazık ki kesin bir tedavisi yok. Ancak erken teşhis, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve yaşam kalitesini sağlamak açısından değerlidir. Bu nedenle, hafıza ve bilişsel işlevlerde herhangi bir olumsuz değişiklik olması durumunda, hemen bir sağlık uzmanına başvurmak değerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu