Haber

A’dan Z’ye Balık Tutma Teknikleri ve Detayları

Bu içerikte farklı avlanma teknikleri, gerekli malzemeler ve tavsiye edilen makinelerden bahsedilecektir.

Spinning – At / Çekme Tekniği

Adından da anlaşılacağı gibi sahte veya yemi atarak beklemeden işlem yaparak para çekme yöntemidir. Kıyıdan at çekme yöntemi ile balık avlanabilmesi için sırasıyla düzgün olta, hafif makine ve kullanılan rapala ve silikon gibi özelliklerin ortada olması gerekir.

Sahildeyseniz 210 cm ve 240 cm’yi seçin. Yani bu, atlı balık avı için sadece bir kamışın yeterli olmadığı anlamına gelir.

Döner kamış seçiminde en önemli konulardan biri de kamışın makaraya takılan kısmı ile bitiş noktasının ortası arasındaki mesafedir. Bu mola, oltanızı kullanmanızı kolaylaştıracaktır. Bu aralığın kısa olması bastonu koltuk altına koyma şansınız olmayacağı için bileklerinizin çok yorulmasına neden olacaktır.

Sahte balıklar için 15-40 gr dişli makaralar, silikonlar için 5-25 gr dişli makaralar yeterlidir.

Özellikle makine seçiminde çok değerli makinelere yönelmeyin. Makinadaki top sayısının 4’ten fazla olmasına dikkat ediniz. Yüksek devirli makinaları tercih ediniz. Makinenin yüksek dönüş hızı, işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle lüfer hızlı sarma gerektirdiği için bu tip bir makine tercihiniz olmalıdır. Makina seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da makinanızda ‘mücadele kal’ özelliğinin olmasıdır. Önerdiğimiz makinelerden bazıları Shimano Exage 4000 FD, Shimano Sustain 4000 FG ve Shimano Stradic 3000 Hegane’dir.

Makinenizin bobinine saracağınız misina ince ve yüksek çekilmelidir. İnce bir misinaya sahip olmak sahte balıklarınızı çok daha uzağa atmanızı sağlayacaktır. İp misinada kullanabilirsiniz. Oltanın esnek olmaması sahte balığa hareket vermeyi kolaylaştırır ve hareketi arttırır.

Sahte balık ve silikon seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu balığın dikkatini çekecek ve onu tetikleyecek özellikleri bulmanızdır. Cam sahteciliği bu iş için mükemmeldir. Uydurma balık seçiminde denenmiş ve onaylanmış sahte balıkları tercih edin. ‘Rengi çok güzel, görüntüsü harika’ demeyin ve sahte balık almayın. Kıyıda, derinliği 4-5 m’yi geçmeyen balıkçılıkta gagasız siperlik, bu derinliği aşan balıkçılıkta gagalı sakat balık kullanılır.

Hangi balığın hangi rengi tercih ettiğini iyi gözlemleyin. Sahte balık tercihlerinizi buna göre şekillendirin.

Bu geçersiz balıkları kullanırken yapacağınız eskizlerin ve yapacağınız hareketlerin değeri çok yüksektir. Balıkları çekecek hareketler bunlardır. Bu hareketleri yapabilmeniz makinenizin kesme hızı ile alakalıdır. Çok çalışarak başarabilirsin. Örneğin zig zag hareketi, bileğinizle oltayı sağa sola çevirerek yapabileceğiniz balığın sağa sola hareketidir.

İkincisi bastona vurarak yapacağınız kısa ve sert sıçramalar, üçüncüsü uzun atlamalar ve son olarak da durarak ani hareketler.

Sörf Balıkçılığı (Sörf Dökümü) – Uzun Atışla Balık Tutma

Surf Casting nedir sorusuna; avlanma alanlarımızda mümkün olduğu kadar uzağa ateş etmek demektir. Hedef denizlerin temel yapıları sürekli değişmektedir. Kıyıdan açıklığa doğru gittikçe derinleşiyor. Rüzgarlı havalarda dalganın başladığını gördüğünüz yerin 5-10m ilerisinde dalga tepesi denilen kum tepeleri bulunur. Deniz tabanında kurt, böcek vb. Kum tepelerine çarpan dalgalar sayesinde deniz tabanından ayrılarak yırtıcı balıklar tarafından kolayca yenebilecek şekilde suda sürüklenirler.

Kıyıya yaklaştıkça dalgalar güçlerini çok fazla kaybetmiyor ama balıklar için güçlü bir maraton olduğu için balıkların çoğu ilk dalganın kırılma noktasına (100-200m) yakın yerlerden besleniyorlar. (levrek, çipura, pamukçuk, kalkan vb.). Dolayısıyla Surf Casting, avlanma yüzdemizi artırmak için geniş kapsamlı bir tekniktir.

sörf çubukları’in başlıca özellikleri

Teleskopik sörf çubukları modüler sörf çubukları olarak ikiye ayrılır. Sörf kamışlarının uzunluk oranları 3.5m ile 6m arasında değişmektedir. Halkaları genelleyecek olursak örgü denilen ip misinalara özel üretilir. Bildiğiniz üzere ip misinalar sıradan halkalara büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle Surf Casting için üretilen çubukların birçoğunda artık yekpare (fuji) halkalar görmek mümkün. Ring genişlikleri ülkemizde genel olarak dikkat edilmese de Surf Casting’de büyük değer taşımaktadır. Oltamızın halka ölçüsüne göre makinemizi tedarik edersek oltalarımızı daha rahat boşaltma imkanı sunduğunu göreceksiniz.

Surf Döküm çubuğu nasıl olmalıdır?

1- Fuji gerçek makine yatağı ve bilezikleri (Fuji Alconite) serisinden olabilir.

2- Halka ölçüleri makine seçiminize, makine seçiminize veya tarağa uygun makine almanıza göre değişeceğinden.

3- En az 4 metre olmalıdır (kullanılacak yere göre değişir)

4- Bastonumuzun ucu ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı; zorsa, çok sağır bir bastonumuz olur. Yumuşak olursa istediğimiz aralıkları elde edemeyebiliriz.

5- Kamışta kullanılan karbon ve vernik oranı (çift kat vernik karbona ulaşan küçük çizikler ve bu çizikler sayesinde atışlarda patlama ve kırılma ihtimaline karşı profesyonel bir koruma sağlar)

Sörf Döküm makineleri

Surf Döküm makinesi dediğimizde onu diğer makinelerden ayıran özelliklere sahiptir.

1- Oldukça geniş sarım kafası ve geniş hat yayma yüzeyi.

2- Düşük periyot 1:4.00 ve altı olabilir, kuvvetli kurma sistemi.

3- Uzun sarma kolu (güç kazanmak için).

4- Sağlam iç aksam.

Genelde 45-50-60-70 kafa makinaları tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak özellikle yarışmalarda ve isteğe bağlı olarak denizde Konvansiyonel makineler kullanılmaktadır.

Tatlı su balıkçılığı iç sularda, göllerde, akarsularda, suni havuzlarda, barajlarda avlanan balıklardır.

Tatlı su balıkçılığı teknikleri; Denizde olduğu gibi tatlı suda da avlanma teknikleri oldukça fazladır. Spin, Lrf, bot ile dikey, yemli balıkçılık yapılabilmektedir.

Tatlı suda misina seçimi: Tatlı su balıkçılığında iki kesimli kamışlar en uygun olanıdır ancak boyları uzun olduğu için insanoğlunun taşıması daha kolay olduğu için üç kesimli veya teleskopik kamışlar da tercih edilebilir. Sazan için 360 cm 39 0 cm kamış tavsiye edilir. Lrf, Spin kamışları tatlı su balıkçılığı için de uygun kamışlardır.

Tatlı su balıkçılığı yemleri: Tatlı su balıkçılığında kullanılabilecek en önemli yem türleri solucan, böcek, larva, mısır ve civciv yemidir. Özellikle mısır ile yapılan yemler için sizlere tavsiyemiz; kuru mısırı avlayacağınız su ile kaynatarak kullanmaktır.

Sazan avında kullanılacak Y-yemleri: Burada amaç yemlere koku ve tat vermektir. Boili, Solucan, Mısır, Kurtçuk, Hamur, Çekirge başlıcalarıdır.

Alabalık Nasıl Tutulur; Alabalık avcılığı oldukça hassas bir avcılıktır. İki çeşit alabalık avcılığı vardır; Birincisi kırmızı benekli alabalıktır. Kırmızı benekli alabalık çok ürkek ve aynı zamanda çok agresif bir hayvandır. Avlanma konusunda yanılmanıza izin vermemelisiniz. Bölgenin şartlarına göre giyinmeli ve çok sessiz olmalısınız. Alabalık türlerinde kamış boyları 1,20 cm’den başlayıp 1,80 cm’ye kadar çıkmaktadır. Gökkuşağı alabalığı avlayacaksanız daha açık alanlarda, gökkuşağında balık tutacağınız için 2.20 cm’lik kamışları tercih etmelisiniz. Bu noktada spin çubuklarını tercih edebilirsiniz.

Sazan balıkçılığı nasıl yapılır? Sazan balıklarında büyük boylara ulaşılabildiği için markalı oltalar ve güçlü olta makaraları tercih edilmelidir. Yanınızda her uzunlukta kanca bulundurmanızda fayda var, avlanacağınız suda her uzunlukta sazan için hazırlıklı olmalısınız. Sazanda iki çeşit balık avı vardır. Birincisi taban oltası, ikincisi ise şamandıralı oltalar ile yapılan avlardır.

Dip olta ile yapılan av çeşitleri:

• Hamur Tabanlı Olta

• Hamur Tabanlı Olta

• Temel Oltayı Kaynatın

Float balıkçılığında; Göz alıcı renklere sahip şamandıralar kullanılmaktadır. Bu avda şamandıralar sayesinde oltanız dış etkenlere dolanmaz ve balıkları kıyıya çekmek kolaydır.

instagram

Bu yazıda öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

haberpertek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu