Haber

Hatay’da Rende Esenpark Evleri için dava açıldı

HATAY’da 6 Şubat depreminde 9 kişinin hayatını kaybettiği, yıkılan Rende Esenpark Evleri’ne ilişkin soruşturma tamamlanırken, 3’ü tutuklu 6 sanık hakkında 100 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan 22’şer yıl 6 ay hapis cezası verildi. . İddianamede beyanı yer alan binanın müteahhidi sanık ASR (85), “Bu daireyi hatırlamıyorum. Söz konusu daireyi ben mi yaptırdım şu anda hiçbir bilgim yok” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde Antakya ilçesi Kavaslı Mahallesi’ndeki 9 katlı Rende Esenpark Evleri yıkıldı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Araştırma Bürosu’nun enkazda 9 kişinin ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. İddianamede, tutuksuz sanıklar, binanın müteahhidi ASR, proje ve uygulama müfettişi İ.S., kontrol memuru HA ve tutuklu sanıklar, statik proje tasarımcısı CT, yapı denetim memuru GT ile proje ve uygulama yer alıyor. Müfettiş MK, ‘kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçlamasıyla yargılanıyor. Her suç için 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. İddianame Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

MALZEME KALİTESİ, YETERSİZ

İddianamede, savcı gözetiminde bilirkişilerle olay yerinde inceleme yapıldığı ancak binanın harabe halinde olması nedeniyle gözlem çukuru açılamadığı ve zemin incelemesi yapılamadığı belirtildi. Uzmanın hazırladığı zemin etüt raporunda, 1. sondajda yeraltı suyuna rastlanmadığı, 2. ve 3. sondajlarda ise 6’ncı metrede yeraltı suyuna rastlandığı kaydedildi. Ayrıca temel güçlendirme alanları, temel zemin güvenlik gerilmesi ve perde donatı alanının yetersiz olduğu, ekipman kalitesinin de yetersiz olduğu belirtildi.

İddianamede ifadesi yer alan müteahhit ASR, hakkındaki suçlamaları reddetti. Binayı kendisinin yapıp yapmadığını hatırlamadığını iddia eden ASR, “Bu daireyi hatırlamıyorum. Söz konusu daireyi benim yapıp yapmadığım konusunda şu an bir bilgim yok. GT’yi, binayı hatırlamıyorum.” Bu dairenin müfettişi. Hiçbir bilgim yok. Söyleyeceklerim bu kadar.”

HATASINI KENDİSİYLE ÇALIŞANLARA DENEDİ

Binanın inşaat kontrolünden sorumlu tutuklu sanık GT, binanın inşaatına 2017 yılında başlandığını belirtti. GT, “Yapı denetimini projelere uygun olarak yaptık. Sözleşmenin imza yetkilisiyim. şirketi. Yapı denetim firmasının sahibiyim. Benimle birlikte çalışan yapı denetim mühendisleri binaları inceliyor. Bu binada mimar İ.S. ve inşaat mühendisi MK proje ve uygulama denetçisi olarak yapı denetimini gerçekleştirdi.” “kendisini savundu.

BİNAYA HİÇ GİTMEDİ

Tutuksuz yargılanan proje ve uygulama denetçisi mimar İ.S. Binanın inşası sırasında hasta olduğu için kızı ile Bodrum’da kaldığını iddia ederek, “Bina denetim şirketi zaman zaman beni arıyordu. gelmem lazım.’ O dönem Hatay’a hiç gitmedim, firma denetledi “Ben hiçbir binaya imza atmadım. Şirkette sadece isim olarak yer aldım, saha görevine katılmadım. Yapı denetim evraklarında benim imzam varsa bu imzaları benim yerime başkasının imzaladığını düşünüyorum. Binanın yıkıldığından haberim yok” dedi.

Tutuklu sanıklardan statik proje tasarımcısı CT, “Malzemelerin alımından sorumlu olmadığım halde yanlış yollarla satın alındığına şahit oldum. Masumum.”

Gözaltındaki proje ve uygulama müfettişi MK ile tutuklu olmayan denetim görevlisi HA da çöken binanın belgelerini imzalamadıklarını iddia etti.

cilimlihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu