Yaşam

Kuveyt Türk’ten ‘Gelenekten Gelenler’ sedef-metal-ahşap naht oyma sergisi

Hattat, sedef ve ressam Mesut Dikel ve öğrencilerinin sedef-metal-ahşap oyma çalışmalarının yer aldığı Gelenekten Gelen Stand, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla İstanbul Üsküdar’da ziyaretçilere açıldı. Türkiye’de ilk kez yetkilendirme töreniyle açılan sergiyi sanatseverler 19 Kasım 2023 tarihine kadar ziyaret edebilecek.

“Değerlerimizle büyüyoruz” anlayışıyla hareket eden ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmaya çalışan Kuveyt Türk, düzenlediği sergilerle sanatçıların yanında olmaya devam ediyor. Hattat, sedef ve ressam Mesut Dikel ve öğrencilerinin sedef-metal-ahşap çivi oyma çalışmalarının yer aldığı Gelenekten Gelen standı, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. , İstanbul, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla.

Türkiye’de ilk kez lisans töreniyle birlikte gerçekleştirilen standın açılışına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mümin Yıldıztaş, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Kuveyt Türk Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan katıldı. Demir, Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, sanatçı Mesut Dikel ve öğrencilerinin yanı sıra 300’e yakın sanatsever katıldı.

 

7 yıllık eğitimin ardından izin alındı

Törene, 2016 yılında usta-çırak ilgisiyle başlayan eğitimi başarıyla tamamlayan Abdullah Ulu, Ahmet Ebubekir Kaba, Aykut Akınal, Batuhan Alpaslan, Dilek Tezcan, Gürsel Demir, Hülya Demirkan, Mesut Eroltekin, Muhammed Hüseyin Subaşıoğlu ve Osman Tavtay katıldı. Sanatçı Mesut Dikel de hazır bulundu. Sedef-metal-ahşap naht oymacılığı alanında, Semanur Yurtman Hisar’a ise tezhip alanında lisans verildi. Mezun olan 11 öğrencisinin eserlerinin sergilendiği standa, sanatçı Mesut Dikel’in yanı sıra eğitimlerine devam eden Hasan Birinci, Hatice Polat, İsmail Tozan, İzzet Tanışman ve Levent Erbaş da katıldı. Stand kapsamında sanatçı Mesut Dikel’in sedef yoğunluğunda ve üç boyutlu olarak ürettiği Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Kubbe-i Sahra eserleri de ilgi ve beğeniye sunuldu. sanatseverlerin takdiri.

 

“Geleneğimizi yansıtan, ilham veren bir sergi”

Kuveyt Türk Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir, stant açılışında yaptığı konuşmada, “Katılım finansal hizmetlerimizin yanı sıra, ‘değerlerimizle büyüyoruz’ anlayışını benimseyerek, çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Kadim medeniyetimizi gelecek nesillere yansıtan bir anlayışla çalışıyor ve bu bağlamda kalıcı değer üreten değerli sanatkarlarımızın yanındayız.” Çukurova bölgesinde 35 yıldır sanatla uğraşan hattat ve sedef sanatçısı Mesut Dikel, ustaların yardımıyla nadide bir yetenek olan ustalığa dönüştü. Mesut Dikel hocamız kadim geleneğimizi sürdüren bir sanatçı, farklı sanat dallarında eserler üreten bir hezârfen, geleneği sürdürecek öğrenciler yetiştirmeye kendini adamış bir ustadır. Kendisi ve hocası Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu gibi yaşayan bir hazinedir. 7 yıldır her hafta Adana’dan İstanbul’a gelerek usta-çırak ilgisiyle eğitim veren Mesut Dikel’i ve bugün her biri saygınlığıyla ustalığa yükselen öğrencilerini tebrik ediyoruz. “Sergilenen eserlerin kültürel hayatımıza derin katkılar sağlamasını diliyor ve tüm sanatseverleri standımıza davet ediyoruz” dedi.

Sedefin zarafetini, metalin dayanıklılığını ve ahşabın doğallığını ortaya koyan 90 eserin yer aldığı stant, 19 Kasım 2023 Pazar gününe kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. Standın açılışında sanatçı, Sedat Anar sanatseverlere santur resitali verdi.

 

Hattat-Sedefkar-Ressam Mesut Dikel Kimdir?

1966 yılında Mersin Erdemli’de doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Prof. 1990 yılında M.Zeki Kuşoğlu Grafik Atölyesi’nden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görsel sanatlar öğretmeni olarak çalıştı ve emekli oldu. 1997 yılında yılın en başarılı öğretmeni seçildi.

Resim, illüstrasyon, airbrush, grafik, fotoğraf, hat, tezhip, ebru, minyatür, kaligrafi, metal kesme, sedef oymacılığı, naht oymacılığı, kaati ve ahşap oymacılığı gibi pek çok farklı alanda sanat eserleri üretti. Son yıllarda güzel çizgi ve sedef-metal-ahşap naht oyma sanatları alanında çalışmalarına ağırlık vermiştir.

Eserleri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, belediyeler ve valilikler başta olmak üzere ülkemizin seçkin kurumlarının yanı sıra 20’ye yakın ülkedeki kamu kurumları, özel kuruluşlar ve şahısların koleksiyonlarında yer almaktadır.

Bugüne kadar 400’ün üzerinde karma ve 22 küme stant katıldı. 55 kez kişisel stant açtı. Sanat çalışmalarını Adana’daki kendi sanat evinde sürdürmektedir. Ankara, Samsun ve Mersin’de dekoratif bordür ve tezhip dersleri verdi. Halen Adana ve İstanbul’da çeşitli sanat bölümlerinde öğrencilerine ders vermektedir. Evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

 

Sedef – Metal – Ahşap Naht Oyma Sanatı Hakkında

Naht sanatı genel olarak ahşap oyma sanatı olarak bilinmektedir. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonraki dönemlerde ve Anadolu Selçuklu dönemlerinde ahşap oyma örneklerine rastlamak mümkündür.

Abanoz, ceviz, elma, armut, sedir, gül ağacı, maun, kayın, venge, dişbudak, zeytin, gürgen gibi ağaçlar üzerinde oyma, kakma, boyama, çatlatma (kuldukari) ve kafes işi gibi tekniklerle süslenmiş Selçuklu Dönemi ahşap örnekleri vb. yıllarda en üst düzeyine ulaştığı günümüze ulaşan eserlerden anlaşılmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ahşap oymacılığı ve metal oymacılığı sanatı en üst düzeye ulaştı. Başlıca uygulama alanları cami ve türbelerin mihrap ve minberleri, cami ve medreselerde kullanılan kürsüler, kapı, pencere ve dolap kapakları olmuştur. Evlerde kullanılan çekmece, sandık gibi eşyaların süslemelerini, çeşitli mimari eserlerin iç mekanlarına yazan hattatların yazılarını ahşap üzerine uygulayanlar da bu sanatın ustalarıdır.

Kullanılan malzemeye göre Ahşap Oyma, Metal Oyma, Sedef Oyma gibi isimlerle anılmaktadır. Son dönemde Sedef-Metal-Ahşap Naht Oyma Sanatının Anası olarak kullanılmaktadır. Günümüzde genel olarak cami süsleri ve süslemelerinde kullanılmakta ve tablo olarak da sunulmaktadır. Günümüzde gündelik eşyalarda, kutularda, saatlerde, sehpalarda, avizelerde, abajurlarda, paravanlarda, pencerelerde, tavanlarda, kısacası tasarıma uygun her alanda kullanılmaktadır.

Sedef-Metal-Ahşap Naht Oyma sanatında yapılacak işin özgünlüğü, kesimin kalitesi ve işin niteliği, kullanılan malzemenin doğru uygulama alanı gibi değerli detaylar, Birçok farklı malzemenin bir arada kullanımının uyumu, yazı ve desen bilgisi öğrenilmelidir.

Son yıllarda Sedef-Maden-Ağaç Oymacılığı Naht sanatının usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenilmesi, gelişmesi ve sonuçta özgün eserlerin ortaya çıkması, bu branşın değeri ve geleceği açısından sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. sanatın.

 

Kuveyt Türk Hakkında

Kuveyt Türk, 1989 yılında kuruldu. Aktif olarak seçkin finansal ürün ve hizmetleri tasarruf sahipleri ve yatırımcılarla buluşturan Kuveyt Türk, müşteri odaklı yaklaşımı, teknoloji-inovasyon çalışmaları ve dijital dönüşüme yönelik attığı adımlarla sektördeki lider konumunu sürdürüyor. Altın bankacılığı alanına adım atan ilk iştirak finans kuruluşu olan Kuveyt Türk, dünyada ve Türkiye’de ilk sürdürülebilir sukuk işlemini de gerçekleştirdi. Son 6 yıldır Türkiye’nin En Uygun Patronu ödülüne layık görülen Kuveyt Türk, 2021 yılında da Avrupa’nın En Uygun Patronu seçildi. Bugün Türkiye çapında 441 şubesi ve dijital kanallarıyla müşterilerine hizmet veren Kuveyt Türk, Prestijini koruyan Bahreyn şubesi ve Almanya’daki iştiraki KT Bank AG ile yurt dışındaki faaliyetlerini sürdürmektedir. Kuveyt Türk, operasyonel faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal değerleri temel alan ve kültür varlıklarını koruyan değerli sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. “Değerlerimizle büyüyoruz” yaklaşımı doğrultusunda birçok onarım projesi üstlendi, insani yardım kampanyalarına destek verdi, kitap, belgesel gibi kalıcı eserler üretti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-taskent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu