Haber

Medya Okuryazarlığı Araştırmaları Dergisi “Afet Haberciliği Rehberi” hazırladı

Medya Okuryazarlığı Araştırma Dergisi, can güvenliği ve insan onurunu merkeze alan bir “Afet Haberciliği Rehberi” hazırladı.

Dergi Yayın Kurulu’ndan yapılan açıklamada, kılavuzun Türk medyasının habercilik pratikleri dikkate alınarak akademi, sivil toplum ve medya dünyasından 60’tan fazla kişinin değerlendirmesi ve katkılarıyla hazırlandığı belirtildi. 6-21 Şubat ortasında.

Açıklamada, kılavuzun “İnfodemi ve Afet Haberciliği”, “Can Güvenliğini Koruma”, “İnsan Onurunu Koruyan Habercilik”, “Toplumsal Direnci Güçlendirme” ve “Gazetecileri ve Gazeteciliği Güçlendirme” başlıkları altında 43 maddeden oluştuğu kaydedildi. “.

Kılavuz hazırlanırken, Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük yıkıcı depremin neden olduğu felaketin haberleştirilmesinde, medyanın 6-20 Şubat tarihleri ​​arasındaki habercilik uygulamalarının dikkate alındığı vurgulanan açıklamada, depremin üçüncü günü olan 8 Şubat’ta “Medya Çalışanlarına Zorunlu Hatırlatmalar. : Can Güvenliği ve İnsan Onurunun Korunması Öncelik ve Esastır” başlıklı metnin ilk versiyonu yayınlandı.

Deprem haberlerinin takibi ve metnin yayınlanmasından sonraki süreçte tespit edilen sorunlar temel alınarak “afet haberciliği” çerçevesinde analiz önerilerine odaklanan bir taslak metin hazırlandığı belirtilen açıklamada, “Afet Gazeteciliği: İnsan Onuruna Saygılı, İnsanca Bir Gazetecilik İçin Buluşuyoruz” başlığıyla 14 Şubat’ta istişare toplantısı düzenlendi. Katılımcı öğrenci, akademisyen ve medya sektöründen çalışanların görüş ve önerilerinin alındığı kaydedildi.

Açıklamada, ortaya çıkan taslak metnin sözlü ve yazılı olarak farklı disiplinlerden akademisyenlerin değerlendirmesine sunulduğu ve görüşleri alınarak olgunlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Medya kuruluşlarına ve gazetecilere çağrımızdır” başlığıyla şu ifadelere yer verildi:

“Doğru, yanlış, geçersiz, çarpıtılmış bilgi ayrımı yapamamanın can güvenliğini tehdit ettiği ve hatta insan hayatına mal olabileceği afet zamanlarında güçlü bir muhabirin, kaliteli haberciliğin ve kurumsallaşmış bir medyanın canlılığı. Bu açıdan bakıldığında, Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de can güvenliği ve insan yaşamının anlatılmaz boyutudur.Afet haberciliği ihtiyacına katkı sağlayacağı ümidiyle hazırladığımız Afet Haberciliği Rehberi’ndeki hususlardaki duyarlılığınız için teşekkür ederiz. haysiyetine odaklanan gazetecilik mesleğini diler, sağlıklı ve sorunsuz çalışmalar dileriz.”

Açıklamada, Afet Haberciliği Rehberi’nin dijital haber yapımcıları, yayıncıları ve infodeminin daha aktif olduğu sosyal medya platformlarında yer alan her kişi ve kurum için de geçerli olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu