Haber

Muş Belediye Meclisi, deprem tedbirleri kapsamında imar planlarıyla ilgili önemli kararlar aldı.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Lider Asya, “6 Şubat 2023 tarihinde ülke olarak bizleri şoke eden büyük bir felaket yaşadık. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen deprem, bizlere bunu hatırlattı. sorumluluğumuzun bir parçası olarak öğrenmemiz gereken konular var.”

“BUGÜN ALDIĞIMIZ KARARLAR TAMAMEN SİYASİ ÜSTÜNDE, HALKIMIZIN HAYATINI VE GELECEĞİNİ KORUMA AMAÇLIDIR”

Muşİstanbul’un deprem riski taşıyan iller arasında yer aldığını hatırlatan Lider Asya, “1. derece deprem bölgesinde bulunan şehrimizde bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için almamız gereken tedbirler olduğunun bilincindeyiz. Görev süremiz boyunca imar planlarında önemli kararlar almış ve uygulamış olmamıza rağmen son depremde “Bugün aldığımız kararlar tamamen siyaset üstü olup, halkımızın hayatını ve geleceğini korumayı amaçlamaktadır” dedi.

“İNŞAAT ÇATLAKLARINI ÖNLEMEK AMACIYLA İMAR PLANI NOTLARINI REVİZE ETTİK VE YÜKSEK KATLARI KISITLIYORUZ”

Son 9 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Önder Asya, “2013 yılında göreve geldikten sonra kat yüksekliklerini 2015’te 10, 2016’da 8, 2017’de 6 kat ile sınırlandırdık. plansız yapılaşmayı önlemek için kat yüksekliklerini 10 kat ile sınırlandırdık.Sosyal donatı alanlarının çokluğuna dikkat ederek yaşanabilir bir Muş oluşturmayı hedefledik.Sosyal donatılarla bir bütün olarak kaliteli bir kent ortamı yaratmayı hedefledik. ve ilimizin geleceği için yaşam standartlarını yüksek tutacak teknik altyapı alanları.İl içi ve batısında yeni imar alanlarının açılması için gerekli adımları attık.Bayraklı Zirve bölgesinin açılışı için gerekli çalışmalara başladık. Daha sonra Soğucak ve Donatım bölgelerinde imar uygulama çalışmalarına başladık.Önümüzdeki dönemde imar planlamasını tamamladık ve imar planı tamamlanan 18. yapı ve üstyapısı tamamlanmış, yerleşim yerleri olarak halkımızın hizmetine sunulmuştur” dedi.

İMAR PLANI NOTLARINA EKLENECEK HUSUSLAR

Başkan Asya, Mart ayı meclis toplantısının 2. Oturumunda alınan kararları şu şekilde sıraladı;

  • Ek eleman 1; Bitişik yerleşim planlarında iki blok arasındaki çekme mesafesi
  • a) Bodrum ve zemin kat için iki bloğun ortasına dilatasyon derzi yapılması gerekmektedir.
  • b) Birinci kattan itibaren her bina için 40 cm çekilmesi zorunludur.
  • Ek eleman 2; Tüm caddeler ve Merkezi İş alanları dahil olmak üzere Ticari ve Konut Altı Ticari alanlarda ara katlar yapılamaz.
  • Ek eleman 3; Zemin kat ticari amaçlı kullanılıyorsa kat yüksekliği 3,50 metreyi geçemez.
  • Ek değerlendirme 4; Çıkış/Konsol uygulamaları
  • a) Binalarda sarkıt/konsol yapılması durumunda kolonların birbirine dışarıdan kirişlerle bağlanması ve içten ve dıştan çerçeveli sistemle yapılması zorunludur.
  • b) Binanın sağlamlığını sağlamak için çıkmaların tüm kenarlardan eşit uzunlukta olması zorunludur.
  • c) Yumurtlama uzunluğu 1 metreyi geçemez.
  • Ek eleman 5; Binanın tamamında en az 1/3 oranında kesme beton kullanılması zorunludur.
  • Ek nokta 6; Zemin + 2 kat ve üzeri yapılacak tüm binalarda bodrum kat yapılması zorunludur.
  • Ek eleman 7; Yapı ruhsatlı binalarda mevcut durumun (iç duvarlar, kullanım amacı vb.) değiştirilmesi için sunulan projelerde; 2018 Deprem Yönetmeliğine göre statik rapor getirilerek güçlendirme kuralının sağlanması gerekmektedir.
  • Ek eleman 8; Plan değişikliği belediye meclisince uygun görülen yerlerde ikinci plan değişikliği yapılamaz.

Kaynak: SonDakika.com / Güncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu