Haber

NATO Savunma Bakanları Ukrayna Sorunlarını Görüşmek Üzere Brüksel’de Toplandı

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Ukrayna ile ilgili konuları ele almak üzere Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi.

Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in temsil ettiği iki günlük toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık ediyor.

31 NATO müttefikinin savunma bakanları ilk olarak NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısına katılacak. Akabinde ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma İrtibat Kümesi toplantısı gerçekleştirilecek. Burada Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, sahadaki gelişmeleri NATO ülkelerine aktaracak ve Ukrayna’nın askeri ihtiyacı ele alınacak.

Bakanlar ayrıca NATO’nun caydırıcılık ve savunmayı güçlendirme konularını da görüşecekler. Bu kapsamda 300.000’den fazla askerin yüksek bir hazırlık seviyesine hareket edebileceği yeni bölge planları ve önemli bir hava ve deniz kuvvetleri desteği gibi bahisler ödenecek.

Savunma sanayii temsilcileri ile görüşme

Görüşmede savunma sanayi firmaları ile de görüşmeler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda küçük, orta ve büyük ölçekli savunma sanayii üreticileri gayrı resmi toplantılar için Brüksel’e davet edildi.

Görüşmelerde bakanların savunma sanayii temsilcileri ile üretimin artırılması, tedarik zincirlerinin devamlılığının sağlanması ve iş birliğinin artırılması gibi konuların görüşülmesi amaçlanıyor. Görüşmelere Ukrayna ve Avrupa Birliği de katılacak.

Bakanların Savunma Üretimi Eylem Planını değerlendirmesi ve planın Vilnius Tepesi sırasında kabul edilmesi amaçlanıyor.

Plan, silah ve mühimmat stoklarındaki eksikliklerin hızla giderilmesini, ortak mühimmat sağlanmasını, mühimmat ve malzemelerin ortak çalışabilirliğinin artırılmasını hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu