Ekonomi

TÜBİTAK, depremin ardından Düzce’de saha çalışmalarına başladı

TÜBİTAK, Düzce’de yaşanan deprem sonrasında bölgede saha çalışmalarına başlayarak deprem aktivitesini izlemeye aldı.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, deprem acil desteğini devreye alan TÜBİTAK, sürekli açık olan 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında, Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki 5,9 büyüklüğündeki sarsıntıya yönelik harekete geçti.

Destek programı çerçevesinde, Yıldız Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi araştırmacıları sarsıntıdan sonra saha çalışmalarına başladı.

TÜBİTAK-MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Lider Yardımcılığı (İDSBY) Yer Bilimleri Araştırma Kümesinin (YBAG) yürüttüğü “Büyük Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları-II (DEPAR-II) Projesi” kapsamında takımlar hazırlıklarını tamamlayarak zelzele bölgesine gittiler.

Bölgede yaşanan artçı sarsıntıların pozisyonlarını belirlemek, bağlantılı oldukları fay segmentlerini ve bunların çalışma sistemlerin ortaya koymak için zelzelesi takip eden 12 saat içinde alanda lokal ağ uygulaması hayata geçirildi.

Bu kapsamda 8 sismoloji ve 3 GPS müşahede istasyonu kurularak, bölgedeki zelzele aktivitesi ile deformasyonların gerçek vakitli izlenmesine başlandı.

Sağ istikametli yanal atımlı kırılma tespit edildi

YBAG tarafından yapılan tahliller sonucunda “Moment Tensör” tekniğiyle sarsıntı kaynak düzeneği tahlili yapıldı. Sistem tahliliyle bölgedeki fay sisteminin özellikleriyle uyumlu sağ taraflı yanal atımlı kırılma tespit edildi.

TÜBİTAK zelzele araştırmalarına yönelik özel daveti kapsamında 39 üniversiteden 394 araştırmacının yer aldığı 80 proje desteklenirken, kelam konusu davete özel 65 milyon liralık fon ayrıldı.

Bu davet projelerindeki araştırmalarda jeoloji ve jeofizik alanlarının yanı sıra bütünsel olarak kent ve bölge planlama, inşaat, mimarlık, mühendislik, kamu idaresi üzere disiplinler bir ortaya geldi.

Desteklenen projelerin 34’ü “Çok Yönlü Yer Bilim Araştırmaları”, 17’si “Deprem Mühendisliğine Yönelik Dijital Teknolojiler”, 16’sı “Depremin Sosyo-Ekonomik ve Toplumsal Yaygın Etkileri”, 8’i “Yenilikçi İnşaat Modelleri ve İleri Malzeme Teknolojilerinin Kullanımı”, 5’i “Mimari Tasarımlara Yönelik Mühendislik Çözümleri” başlıklarını taşıyor.

Çalışmalar “Türkiye Deprem Platformu” çatısı altında birleştirildi

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Kurum olarak ülkenin gereksinim duyduğu öncelikli mevzularda bilim ve teknoloji temelli faaliyetlere ön ayak olduklarını bildirdi.

Deprem başta olmak üzere doğal afetlerle gayret ve müsilaj üzere bahislere yönelik özel tahliller geliştirdiklerini belirten Mandal, “Birlikte iş yapma üzerine odaklanarak bunu sadece başvuru aşamasında değil aynı zamanda bu alanda çalışan araştırmacılarımızı da bir araya getirerek gerçekleştirdik. Yapılan bu çalışmalar ‘Türkiye Deprem Platformu’ çatısı altında birleştirildi ve dönemsel olarak da kamuoyuyla paylaşılıyor.” tabirlerini kullandı.

1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Takviye Programı

1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Takviye Programı, ülke hudutları içinde gelişen zelzele, heyelan, kaya düşmesi, sel, çığ, yangın, müsilaj üzere tabiat kaynaklı afetlerin akabinde data toplamak emeliyle saha çalışması yürütecek üniversite ve araştırma enstitülerindeki araştırmacıların kısa periyodik çalışmalarına takviye sağlamayı hedefliyor.

???????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu