Teknoloji

Bilim, Bir Şarkının Hit Olup Olmayacağını Yayınlanmadan Önce Söyleyebilir

Bugün dünya çapında bir hit olan müziğin, özellikle pop türünde pek çok ortak noktası var. Bu müzikler çoğunlukla dört ortak nota etrafında inşa edilmiştir. Ancak tabi ki bu dört notayı kullanan kişi Her müzik bire bir düzeyde başarılı değildir.

Aynı şekilde bir şarkıyı beğenip beğenmememiz de o an içinde bulunduğumuz ruh haline ve çevre koşullarına bağlı olabilir. Ama yine de bir müzik Hit olup olmayacağını tartışmak bilimsel olarak mümkün.

Beynimiz ve yapay zekamız isabetleri önceden belirlememizi sağlayabilir:

Üç bilim insanı yeni araştırmalarında, bir müziğin hit olup olmayacağını tahmin etmek için yapay zekayı kullanabileceğimizi ortaya koydu. Burada sıradan müzik, yapay zeka dinlenmiyor.

Şarkıyı dinleyen gönüllülerin vücutlarında görülen yansımalar, makine öğrenimi algoritmaları ile analiz ediliyor. algoritmalar, Kişinin duygu durumunu ve müziğe verdiği önemi ölçer ve buna değer olmasını sağlar.

Bir kişi nörolojik olarak bir müzik parçasının “içinde” ne kadar uzun süre kalırsa ve ne kadar az bırakmak isterse, onun bir hit olma olasılığı o kadar yüksektir. Yani kişi ağzıyla sadece “beğendim” veya “beğenmedim” demez. Onun yerine bedeni söylüyor.

33 istekli katılımcı ile yapılan çalışmalarda bu sistemin oldukça başarılı olduğu görülmüştür. 13 tanesi müzik platformları tarafından sunulan “hit” olarak katılımcılara sunuldu. Toplam 24 yeni şarkı oynandı. Katılımcılara hangi şarkıların hit olduğu söylenmedi.

Dinleme seanslarında 33 kişinin müziğe nörolojik yansımaları algoritmalara aktarıldı. Algoritma, sadece bir dakika dinleyerek bireylerde meydana gelen nörolojik yansımalardan hangi müziğin hit olup olmadığını belirleyebiliyor. %82 doğruluktahmin etmeyi başardı.

Bilim adamlarının bir sonraki odak noktası, sadece müziğin değil, filmler ve diziler gibi eğlence içeriklerinin de tanınıp tanınmayacağını önceden tahmin etmektir.

haber-buyukorhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu