Ekonomi

Citigroup, NY dolandırıcılık geri ödeme davasını sonlandırmaya çalışıyor

Citigroup Inc. federal bir yargıçtan New York Başsavcısı Letitia James tarafından açılan ve bankanın Citibank birimini çevrimiçi banka dolandırıcılığı mağduru müşterilere geri ödeme yapmamakla suçlayan bir davayı reddetmesini talep etti. Banka, online banka dolandırıcılığının ciddiyetini kabul ediyor ancak davayı “yanlış yönlendirilmiş” olarak nitelendiriyor.

Yasal başvuruda Citigroup, elektronik fon transferlerine ilişkin federal yasanın banka havaleleri için geçerli olmaması nedeniyle davanın devam etmemesi gerektiğini savunuyor. Citigroup uygun standart olarak, bankaların müşteri kimliklerini teyit etmek için ticari açıdan makul güvenlik prosedürleri uygulamış olmaları halinde kayıpları karşılamaktan sorumlu olmadıklarını öngören Tek Tip Ticaret Kanunu’na işaret ediyor.

Citigroup, bu tür güvenlik önlemlerine sahip olduğu ve her gün çok sayıda hileli işlemi başarıyla engellediği konusunda ısrar etmektedir. Banka, hiçbir sistemin her dolandırıcılığı yakalayamayacağını, ancak cevabın uzun süredir devam eden bankacılık politikalarını ve uygulamalarını önemli ölçüde bozabilecek bir dava olmadığını iddia ediyor.

Başsavcı tarafından Ocak ayında açılan davada, Citibank’ın güvenlik sistemlerinin tanınmayan cihazlar, kullanıcı adları ve şifrelerindeki değişiklikler ve kimlik avı girişimleri gibi uyarı işaretlerini yeterince ele almadığı ve bunun da müşterilerden milyonlarca dolar çalınmasına yol açtığı iddia ediliyor. Bildirilen bir vakada, bir müşteri Citibank’tan gelmiş gibi görünen sahte bir kısa mesajdaki bağlantıyı takip ettikten sonra emeklilik birikimlerinden 40.000 dolar kaybetti.

Davada ayrıca Citibank’ın mağdurlara kayıp fonlarını geri alma haklarını sınırlayan beyannameler imzalattığı ve ardından geri ödeme taleplerini rutin olarak reddettiği iddia ediliyor.

Başsavcı James, dolandırılan New Yorklulara tazminat ödenmesini, her bir ihlal için 5.000 dolar sivil ceza verilmesini ve banka kayıtlarının incelenmesi ve mağdurların tespit edilmesi için harici bir gözlemci atanmasını istiyor. New York merkezli bankanın davaya cevabı Manhattan federal mahkemesinde sunuldu ve Başsavcı James’in ofisi Citigroup’un başvurusu hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.

New York v Citibank NA davası, ABD New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde 24-00659 dava numarasıyla görülüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kemahhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu