İş

DİSK-Ar İşsizlik ve İstihdama Görünüm Raporu: Geniş Tanımlı İşsizlik Patladı

DİSK-Ar, İşsizlik ve İstihdama Görünüm Raporu’nu (Şubat 2024) yayınladı. Rapora göre, dar tanımlı işsizlik oranı Aralık 2023’te 3 milyon 98 bin kişi iken, geniş tanımlı işsizlik oranında patlama yaşandı. Geniş tanımlı işsizlik ayda 1 milyon, yıllık ise 1,5 milyon artarak toplamda 9,7 milyon kişiye ulaştı.

TÜİK’in Aralık 2023 Hanehalkı İşgücü Anketi (SED) sonuçları 12 Şubat 2024’te açıklandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,8, mevsim etkilerinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl işgücü) ise yüzde 24,7 oldu.

GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISINDA PATLAMA

DİSK-AR’ın TÜİK verileri kullanılarak yaptığı hesaplamaya göre, geniş tanımlı işsiz sayısı mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak 2023 Aralık ayında patlama yaparak 9 milyon 656 bin kişiye ulaştı. Dar tanımlı işsiz sayısında hem yıllık hem de aylık düşüş yaşansa da geniş tanımlı işsiz sayısında aylık 1 milyon, yıllık ise 1,5 milyon artış yaşandı. Aralık 2022’de 8,1 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Kasım 2023’te 8,7 milyona, Aralık 2023’te ise 9,7 milyona ulaştı.

Rapora göre, geniş tanımlı işsiz sayısındaki artışın nedeninin, geçici eksik istihdam ve çaresiz bireyler, iş aramayan ama hazır olanlar da dahil olmak üzere potansiyel işgücü sayısındaki artış olduğu belirtildi. çalışmak isteyenler ve iş arayıp da hemen işe başlayamayanlar.

DAR VE GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK FARKI 15,9

Geniş tanımlı işsizlikte pandemi günlerine dönüş olduğu söylenen raporda, dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki farkın 15,9 puan olduğu açıklandı. Raporda geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 24,7, geniş tanımlı kadın işsizliğinin ise yüzde 33,2 olduğu açıklandı.

Raporda ayrıca resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 90’ının işsizlik ödeneği alamadığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu