Haber

Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki özel bölümü “İnsan Onuru”

Manisiz Sinema Festivali’nin bu yılki özel bölümünde İnsan Hakları Kozmik Beyannamesi’nin kabulünün 75. yıl dönümünde öne çıkan, insan hakları konularını mercek altına alan sinemalardan bir seçki sinemaseverlerle buluşacak. Festival programında seçki gösteriminin hemen ardından Selen Doğan (İletişimci ve Engelli Hakları Savunucusu), Gökçer Tahincioğlu (Gazeteci), Bülent Tekin (Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı)ve izleyicilerin katılımıyla Herkes İçin İnsan Hakları forumu düzenlenecek.

Adını, bildirgede yer alan konularda öne çıkan “insan onuru” tabirinden alan bölüm, toplumun bir modülü olan her bireyin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda eşit ve özgür erişim haklarına odaklanıyor. .
 

Engelsiz Sinemalar Festivalibu yıl 20-26 Ekimtarihler arasında Ankara‘içinde Paribu Cineverse ANKAmall, Goethe EnstitüsüVe 4-5 Kasım’da Eskişehir’de  Sinema Pembe Kanatlı Alışveriş Merkezi salonlarında sinemaseverlerle buluşacak. 14 sinemanın yer aldığı Kısa Sinema Yarışması 20-26 Ekim tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek. çevrimiçiTürkiye’nin her yerinden takip edilebilmektedir.

 

Bir kadın mültecinin ülkesine geri gönderilme umudunu aramasının hikayesi…

İnsan onuruSeçkinin uzun metrajlı filmi ise İran asıllı Hollandalı yönetmen. Nefis NiaYazıp yönettiği ilk uzun metrajlı kurgu film. Öğleden Sonra (Gün ortası öl) Dünya gündemindeki mülteci meselesine dair çarpıcı bir hikâye anlatıyor. Tüm hukuki çözüm yollarını tüketen İranlı bir kadın mültecinin umut arayışının hikayesi. Bu yıl Uluslararası Rotterdam Sinema FestivaliDünya prömiyerini 2013 yılında yapan film, sade diliyle yılın en ilgi çekici ilk filmleri arasında yer alıyor.

 

Göçmen bir performans sanatçısının kendini bulması hikayesi…

“İnsan onuru”bölümün kısa sinema seçkisinde kübraAfganistan’dan Fransa’ya göç etmek zorunda kalan performans sanatçısı Kübra Khademiile ilgili  hayatı ve sanatı üzerine bahse girmek Melanie Trugeon İmzalı bir belgesel. Feminist sanatçı, bir göçmen olarak sanatı ve protesto tavrıyla toplumda eşit üretim ve erişim haklarına sahip bir birey olmanın beyan unsurlarını akla getiriyor.

 

Hastalığı nedeniyle akranları arasında dışlanan bir çocuğun hikayesi…

festivalin “İnsan onuru”Seçkide bir kısa film daha Justine MartinYazan ve yöneten Vaha . İki genç kardeşin günlük yaşamlarını konu alan film, ikiz kardeşlerden birinin yaşadığı, onu kardeşinden farklı kılan ve giderek ortak arkadaş çevresinin dışına iten hastalığa odaklanıyor.

 

Bir grup sağır insanın hayal gücünün ve yaratıcılığının ötesinde…

Seçkinin son kısa filmi ise Meksikalı bir yönetmen. Santiago Zermeñobelgeseli Sessizliği Görün (Mira el silencio) Bir grup sağırın kurduğu atölye topluluğuna girer. Topluluk üyelerinin hayal güçleri ve yaratıcılıklarıyla Meksika’da kullanılan standart işaret dilinin sınırlarını zorladığına tanık oluyoruz. Şiiri kendi üslubuyla tanımlamaya çalışan atölye topluluğu, iletişimin asi kimyasını öne çıkarıyor.

 

Forum: Herkes İçin İnsan Hakları

22 Ekim 2023 Pazar günü saat 13:00’teki kısa sinema seçkisinin ardından saat 14:00’te gerçekleşecek olan forumda, Birleşmiş Milletler Kozmik Bildirgesi temel alınarak bugün eşitlik ve eşitsizliğe, adalet ve adaletsizliğe nasıl baktığımız tartışılacak. İnsan Hakları Bildirgesi 75 yıl önce ilan edildi. tartışacak.

 

“Herkes İçin İnsan Hakları”başlıklı forum, Selen Doğan‘ile ilgili  Kolaylaştırıcı (İletişimci ve Engelli Hakları Savunucusu), Gökçer Tahincioğlu(Gazeteci), Bülent Tekin(Türkiye İşitme Engelliler Ulusal Federasyonu Başkanı)  seyircilerin katılımıyla gerçekleşecek.

 

İnsan onurubölümünde kısa sinema seçimi ve “ Forum: Herkes İçin İnsan Hakları”   Goethe Enstitüsü Ankarabölümün uzun metrajlı filminde Öğleden Sonra (Gün ortası öl)halbuki Paribu Cineverse ANKAmallFestival 2017 yılında izleyicisiyle buluşacak.

Programındaki tüm sinemaları sesli anlatım ve detaylı altyazılarla sinemaseverlerle buluşturan Manisiz Sinema Festivali, aynı zamanda tüm faaliyetlerini de erişilebilir bir şekilde yürütüyor.

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen festivalin destekçileri arasında ABD Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council Yaratıcı İşbirlikleri Hibe Programı, Avrupa Birliği CultureCIVIC: Kültür ve Sanat Destek Programı, Hollanda Krallığı, Eskisehir yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Goethe-Institut.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ortakoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu