Haber

İstanbul’da “Akbelen” Eylemi: “Kamu Görevlisinden Limak Makamına Kadar Tüm Sorumluları Suç Duyurusunda Bulunuyoruz”

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

İstanbul’da çevreciler ve yaşam savunucuları, Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda kömür yatağının genişletilmesi için ağaçların kesilmesini protesto etti. İstanbul Tabiatı Koruma adına konuşan Bulut Can Okuducu, “Tüm canlılar için sonsuz yaşam kaynağı olan ormanların korunması ve geliştirilmesi anayasal bir zorunluluk iken, kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen ormanların hızla yok edilmesi anayasal bir zorunluluktur” dedi. sermaye ile işbirliği açıkça kamu görevinin kötüye kullanılması anlamına gelmektedir.Sözleşmeye imza atan kamu görevlilerinden kararın uygulanması talimatını verenlere kadar LİMAK yetkililerine kadar tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda bugün İstanbul’da Limak Holding ve IC Holding iş ortaklığı YK Enerji’nin kömür madeni alanını genişletmek için ağaçları kesmesi protesto edildi. Kadıköy İskelesi önünde düzenlenen eylemde “İnsanca bir yaşam için Akbelen’e dokunmayın” yazılı pankart açılırken, “Ormanlar, ırmaklar sermaye değildir”, “Katil LİMAK Akbelen’den defolun” ve “Katil LİMAK Akbelen’den defolun” yazılı pankartlar açıldı. doğanın maliyeti sıfır değildir” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Doğa Savunma adına konuşan Bulut Can Okuducu, “Toprağıma, suyuma, Akbelen’e dokunma” ve “Susma” sloganlarının yer aldığı eylemde, katılımcı gruplar adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu. , bağır, katliama hayır”. Bölge halkına yönelik baskı, gözaltı ve müdahalelere dikkat çeken Okuducu, şunları kaydetti:

“ÜSTÜN KAMU FAYDASI MÜMKÜN DEĞİLDİR: Milas İkizköy’deki vahşi eko-iklim yeni değil ve yıllardır devam ediyor. 1996 yılında bölgedeki termik santrallerden ikisinin kapatılmasına yönelik kararlar alınmasına rağmen bu kararlar hukuka aykırı bir şekilde ihlal edilmiştir. Aksine bugüne kadar 8’i köy olmak üzere 12 yerleşim yeri yıkıldı. Milas ve Yatağan’daki üç termik santral Muğla’nın tarım arazilerini, zeytinliklerini, ormanlarını, havasını ve suyunu yok etmeye devam ediyor. Ortaya çıkmasına ve yayılmasına neden olarak insana ve diğer tüm canlılara zarar vermektedir. 25 Nisan 2022 tarihli bilirkişi raporunda bu durumun ekosistemi tahrip ettiği ve bölgenin geri dönüştürülemeyecek şekilde yok edildiği tespit edilse de, bilim adamlarının uyarılarına ve uyarılarına rağmen her fırsatta bu ‘kirli enerji’ modeli dayatılmaktadır. Bu tehlikelere karşı ilgili çevre kuruluşları ve yöre halkının yıllardır karşı çıktığı mücadele. kamu yararı hiçe sayılmıştır.

ANAYASA’NIN BAĞLAYICI HÜKÜMÜNE RAĞMEN BİR ORMAN ALANI YOK EDİLMİŞTİR: Limak Holding ve IC Holding’in müşterek iştiraki olan YK Enerji, bilimsel gerçeklere rağmen medyaya yaydığı basın açıklamalarında kasıtlı olarak kamuoyunu yanıltmaktadır. olduğunu iddia ediyor. Bu durumda soruyoruz. Bölge halkının ve tüm doğa severlerin karşı çıkmasına rağmen, ‘oldukça küçük’ dediğiniz, insanlar ve tüm canlılar için yaşam kaynağı olan, içi ve çevresi zeytin ağaçlarıyla kaplı bu orman parçasına devlet eliyle el konulmuştur. kolluk kuvvetleri, insanlığı, bilimsel gerçekleri, anayasayı, kanunları ve halkı bekleyen tehlikelere rağmen. İnsanlara ve doğaya eziyet etmekteki amacınız nedir? Anayasa’nın 169. maddesi açıkça, ‘Bütün ormanların denetimi devlete aittir’, ‘Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilemez’ ve ‘Ormanların yok edilmesine yol açacak hiçbir siyasi propaganda yapılamaz’ diyor, ancak tüm dünya kamuoyunun gözü önünde bir ormanlık alan, Anayasa’nın bu bağlayıcı kararına rağmen yok edildi.

SORUMLU VE İHMAL EDENLER CEZALANDIRILMALIDIR: Yerel halk ve doğaseverler kesilmekten kurtarmaya çalıştıkları ağaçlara sarılırken, devletin güvenlik güçleri ormanları korumak isteyen bu kişilere aldıkları talimatla ‘terörist’ muamelesi yapıyor. Vatanı ve ormanları koruma görevindeki polis ve askerlerin himayesinde anayasal bir hata yapılıyor. Akbelen’deki vahşi orman tahribatına derhal son verilmeli, protesto haklarını kullanarak ormanı ve yaşam alanlarını korumaya çalışan Akbelen İkizköy-Hatay Dikmece halkına yönelik baskı, şiddet ve gözaltılar derhal durdurulmalıdır. yurdun dört bir yanındaki doğa ve yaşam alanları bir an önce yok edilmelidir. Ağaçlar, ormanlar, doğal ve kültürel varlıklar, sağlıklı şehirler için kira bedeli ödeyen gezici mahkumlar bir an önce serbest bırakılmalıdır. Muğla, Manisa, Çanakkale, İzmir, Aydın, Kemer ve Cudi’de çıkabilecek orman yangınlarının nedenleri ve diğer olası nedenler ortaya çıkarılmalı, şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalı, sorumluları ve ihmalkarları cezalandırılmalıdır.

BU ÜLKENİN TOPRAKLARINI VE SUYUNU KORUYACAĞIZ: Rapor ediyoruz. Tüm canlılar için sonsuz yaşam kaynağı olan ormanları korumak ve geliştirmek anayasal bir zorunluluk iken, sermaye ile işbirliği içinde kamuoyunun yaptığı tüm itirazlara rağmen ormanın hızla yok edilmesi açıkça kamunun görevini kötüye kullandığı anlamına gelmektedir. . Bu karara imza atan kamu görevlilerinden kararın uygulanması talimatını verenlere, LİMAK yetkililerine kadar tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. İstanbul Doğa Savunması ve İstanbul Tarım Platformu bileşenleri olarak Akbelen Ormanı’ndan vazgeçmiyoruz. Yaşam mücadelesi veren İkizköy halkını savunuyoruz. Bu ülkenin toprağına, suyuna, ormanına ve doğasına sahip çıkıyoruz, sahip çıkacağız.

pasinlerajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu