Haber

Konut Sektörü Enflasyonun Seyrine Göre Hareketlendirilecek

AnkaraTüm Emlakçılar ve Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası’nın açıklamasına ilişkin “Enflasyonun gidişatına bağlı olarak yılın ikinci yarısında konut sektörünün daha hareketli hale geleceğini düşünüyoruz” dedi. Banka Müdürü Fatih Karahan, “Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkı sağlayacak.”

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın konut fiyatlarına ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Akçam şunları söyledi:

“Sayın Karahan, hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir nedeni olan kiraların gösterge olarak yakından takip edildiğini belirterek, konut fiyatlarındaki yüksek artışın kiralara gecikmeli ve yüksek bir şekilde yansıdığını söyledi. Sıkılaştırmanın ardından büyük kentlerde konut kiralarındaki artış hızının da yavaşladığını belirten Lider, konut fiyatlarındaki artıştaki yavaşlamanın hizmet kaynaklı olduğunu belirterek, bunun fiyatlardaki ataletin azalmasına katkı sağlayacağını ifade etti. 2024 yılı emlak piyasasına dair tahminlerimizi paylaşırken aynı şeyleri daha az söyledik. Merkez Bankası Başkanı ile aynı şeyleri düşünmek bizi mutlu etti.

KONUT FIYATLARI BİR SÜRE DÜŞECEK VE ARTIŞ HIZI BÖYLE YAVAŞLAYACAK”

2024 yılının ilk 6 ayında konut fiyatlarında düşüş olacağını bekliyorduk ve sonuçta yüzde 20’ye yakın bir düşüş yaşandı. Çünkü evini satamayan kişi veya firma bir süre sonra fiyatta indirime gidebilir. Bu dönemde konut fiyatları birçok nedenden dolayı düştü. Enflasyonun seyrine bağlı olarak yılın ikinci yarısında konut sektörünün daha hareketli hale geleceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası Başkanı’nın da belirttiği gibi enflasyon öngörüldüğü gibi devam ederse ilk etapta konut fiyatlarına ve satışlara yansıyacaktır. İddiamıza göre konut fiyatları bir süre daha düşecek ve dolayısıyla artış hızı da yavaşlayacak. Bir noktada konut fiyatlarının bir süre istikrara kavuşacağını, bu durumun konut sektörünü hareketlendireceğini ve konut alım-satımlarının artacağını düşünüyoruz. Konut piyasası tahmin ettiğimiz gibi devam ederse bu durum konut kira fiyatlarını da etkileyecek ve konut kiralarında çok büyük artışlar olmayacak. “Kentsel dönüşüm süreci hızlanırsa konut açığı yavaş yavaş kapanacak.”

Kaynak: ANKA / Yeni

camliyayla-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu